hu en

Központi könyvtár

Helsinki

A városi környezet, amelybe terveztünk erős axiális jellemzőkkel rendelkezik. Az É-D tengely a Finlandia palotát, az új koncerttermet és a Kiasma kortárs művészeti múzeumot köti össze, míg a K-Ny tengelyt a parlament és az általunk tervezett új könyvtár határozza meg. Ebben az épület-konstellációban mindegyik elem rendkívüli fontossággal bír, így a könyvtár sem próbálja felülmúlni a meglévő épületeket. Olyan épületet terveztünk, amely átlátható és szerves része a parknak, de mégis sajátos hangulatot sugároz. Az épület hasonul tehát a benne őrzött tudáshoz – többnyire láthatatlan, de mégis erős nagyítóként működik a városi kontextusban. Minden épület az É-D tengely mentén expresszív és additív tömbként jelenik meg. Az új könyvtár kompozíciója "tükrözi" a parlament épületét és követi annak nyugodt sztereometrikus tömegét és függőleges homlokzati tektonikáját.
A könyvtárat kulturális csomópontként képzeltük el, ezért térbeli elrendezése egy kulturális központ funkcionális logikáját követi. A földszintre egy bejárati csarnokot terveztünk és tágas szabadtéri területeket annak érdekében, hogy egy laza, átjárható félig közteret hozzunk létre, amely összemossa a környező városi tereket a könyvtár épületével. A fő funkcionális blokkok a földszint feletti és alatti szinteken helyezkednek el, így közvetlenül megközelíthetők ebből a nyitott térből. Az bejárat az épület közepén található, ami egyszerűsíti az orientációt és minden más teret a lehető legrövidebb úton tesz elérhetővé.
A könyvtár tervezésekor fontos szempont volt, hogy természetes fény 

 

jusson az egész épületbe. Az átriumokon keresztül elegendő fény árad még a földszint alatti szintekre is. A négy átrium gazdag térbeli helyzeteket teremt. Van, amelyik a belső tér része, de olyan is, amely a szabadban áll. A központi átriumban lépcsők vannak, míg a többi üres résként ékelődik az épület testébe. Sokféle vizuális összeköttetés keletkezik belső és külső terek között. A földszinten sétálva úgy érezhetjük, mintha bent lennénk az épületben anélkül, hogy belső térbe léptünk volna. És ugyanakkor a könyvtár látogatói állandó vizuális kapcsolatban vannak a környező városi terekkel és a parkkal. Ez a hívogató és többrétegű kapcsolat biztosítja, hogy az új könyvtár élő hellyé válik a város szívében.
A park növényzete és az épület koherens egységet alkotnak. A könyvtár nyírfák között található, és az épület belesimul a környező erdő hangulatába. Az oszlopok változó sűrűsége fatörzseket idéz, a homlokzat áttetszősége és árnyékai fakoronákra emlékeztetnek.
Az épület alakja a lehető legegyszerűbb és legésszerűbb. Az átláthatóság és a könnyű orientáció volt az elsődleges célunk. Az átriumok lineáris elrendezése meghatározza ugyan a teret, de ugyanakkor lehetőséget nyújt tágas, átlátható területek kialakítására. A kisebb intim terek és multifunkcionális szobák egyenletesen oszlanak el az épületben, hogy rugalmasságot biztosítsanak annak teljes élettartamára.
2012, tervpályázat.