hu en

Pedagógiai Főiskola

Salzburg

A meglévő oktatási intézmények által kialakított térstruktúra felveti a kérdést: a régi beépítési sémával egyezően, vagy attól eltérő módon tervezzünk? Az általunk tervezett épületrész megkísérli a fésűszerű struktúra továbbvitelét, de ugyanakkor egy "beékelődő" zöld elemet is kialakít. Ez a terület azáltal lesz hangsúlyos, hogy a pedagógiai főiskola nyugati épülete az új sportcsarnok vonalába húzódik vissza, így kialakul egy észak-déli tengely, és kilátás nyílik a zöldfelületekre. Hasonlóképpen a másik irányból, azaz a zöldfelületek felől is jobban feltárul a régi városrész és az erőd.
A pedagógiai főiskola új épületrésze a meglévő fésűs struktúra folytatása, de ezzel egyidejűleg a városépítészeti szituáció új értelmezését is adja. A Viktor-Keldorfer-Straße-n álló régi egyetemi épület elbontásával lehetőség adódik a feltárásra, és ezzel a déli irányban vizuális kapcsolat jön létre. A terv célja a természeti környezettel való folyamatos kapcsolat megteremtése, hogy a táj 

 

és annak városi minősége állandóan és tudatosan észlelhető legyen. A természet önmaga csakúgy, mint annak látványa, fontos eleme a tervnek. A vizuális tengelyek szabad vezetése jelentős szándék volt.
A párhuzamos épületszárnyak funkcionális összekötése tervezési kérdéseket vetett fel. Javaslatunk a beépítés északi oldalán egy nagy üvegfelület / "kirakat", amely az épületszárnyak lezárásán túl az egyetempark és a zöldfelületként hasznosított belső udvar összekötését is szolgálja. Az üvegezett tömeg átláthatóságát a szabálytalanul elhelyezett közösségi, "aktív zónák" és rendszertelenül álló pillérek hangsúlyozzák. A tervezői szándék szerint a meglehetősen merev meglévő épületből, az összekötő üveg bővítésből és az újonnan kialakított tanulmányi épületszárnyakból egy kiegyensúlyozott tér jön létre, amely egyszerre jeleníti meg a nyitottabb és a hagyományos oktatási szemléletet.
2012, tervpályázat.