hu en

S ház

Budapest

Az utca felé lejtő telken a lapostetős épület tömegét két, egymáshoz képest eltolva a lejtőre ültetett kocka alkotja. Ahogy a hajdani alaprajz minimális területen maximálisan tükrözte az akkori idők életmodelljét, úgy a felújítás után kialakult élettér is maximalizálja a minimumot. A lakás tereinek átszabása révén a kicsinyes alaprajz nagyvonalúvá vált, a részekre és szintekre szabdalt terekből átjárható, összefüggő, ritmizált térsor alakult ki. A legalsótól a legfelső szintig olyan beavatkozások történtek, amelyek nem csak a térhatást és a térhasználatot, de a ház épület fizikai működését is alapvetően pozitív irányba befolyásolják. A kilátás helyett a lakás a hátsókerttel kerül intim 

 

kapcsolatba – ezt komoly terepmunka és egy átrium közbeiktatása révén érték el, amely az eredetileg a földbe süllyesztett szintnek is teljes értékű bevilágítást biztosít. Az átrium mögött, már a földbe süllyesztve gépészeti helyiségek kaptak helyet, tetejük fával burkolt terasz, amely a középső, nappali szinthez és a lejtős hátsókerthez egyaránt kapcsolódik. A tervezői megfontolásokat kiegészítik a korszerű szerkezeti és gépészeti megoldások, melyek révén a felújítás józan keretek között kihasználja mindazt, amit a 21. század technológiája a környezetkímélő komfort szempontjából nyújtani tud.
2010, megépült.