hu en

MOME Campus

Budapest

A MOME bővítésének tervezésekor úgy éreztük, hogy az egyik alapvető kérdés az identitás, mely Moholy-Nagy László nevének felvételével kapcsolódást jelent a múlt század úttörő iparművészeti intézményéhez, a Bauhaushoz, ugyanakkor kötődést magához a művészhez, a személyhez, aki az innovációt, a művészeti és technikai korlátok feszegetését alkotói habitusává tette.

Az együttes gerincét az épületeket összekötő, közel kelet-nyugati lefutású tengely adja. A tengely lezárása erőteljes, ugyanakkor átláthatóságot sejtet: mindkét végét egy-egy átrium zárja, melyek nem jelentenek vizuális akadályt.

Az A épületet tervező Farkasdy Zoltán eredeti szándéka szerint az épületképlet a következőképpen alakult volna: B–A–C, melyből a harmadik elem nem valósult meg. Az A épület önmagában aszimmetrikus, de a kompozíció a három épülettel szimmetrikus lett volna. Mi a Farkasdy-féle koncepciót folytattuk, mely szerint mindhárom épület ugyanazon a koordinátarendszeren helyezkedik el, így az eredeti elképzelés gondolati síkon kiegyensúlyozottá vált. A funkcionális felosztást illetően a város felé eső kiemelt pozícióban lévő épületben a tudásközpont, az A épületben az MA képzés és az adminisztráció, a B épületben pedig a BA képzés kapott helyet.

Az együttes központjában jött létre a „MOME szíve” épületrész, mely a különálló házakat és tereket egyaránt egységes campusszá szervezi. A Szív föld alatt megjelenő terei jelentik azt a pulzáló központot, ahol a közlekedő rendszer útvonalai összefutnak, s amely a campus legnagyobb zárt közösségi tereként tud működni. A tetőidom íves kialakítása miatt egy lencseformájú központi tér jött létre, amely a föld felszínén szervezi az egyetem életét – ez a tér jelenti a campus felszíni központját, a legnagyobb nyitott közösségi teret.

Az épületek burkának és belső fényviszonyainak kialakításakor inspirációt jelentettekMoholy-Nagy fénykísérletei. Az éles és a homályos, a változó mélységélesség, az analóg technikából adódó véletlenszerűségek, a berögzült módszerek megkerülése jelentették a támpontot.

A MOME campus területének legkiemelkedőbb értéke a természeti környezet, ezért kiemelten kezeltük a parkba való kijutást, mint a parkhasználat egyik legfőbb fokmérőjét. Az épületek elhelyezésénél arra törekedtünk, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, ezért az új házak nagymértékben a bontásra ítélt épületek helyére kerültek.

2015, tervpályázat 1. díj