New Museum of Transport

How can the transport objects of the past become truly inspiring in today’s digital day and age? The concept of the new Transport Museum aims to provide an exhibition space for the presentation of retired vehicles that not only allows for passive observation, but also provides real experiences in the company of tangible objects. This promises an opportunity for the dusty objects to come back to life from their motionless desolation. Visitors can immerse themselves in the specific atmosphere of the travel culture of long gone ages. When the interaction takes place between the people of the present and the elements of the past, a special, liminal space comes to life. To this end, the diesel hall was converted into a visual warehouse after a careful reconstruction that preserved its patina. The ceramic of the floor covering, the inscriptions and graffiti preserved on the wall, the slight smell of oil spreading in the hall authentically recapture the feeling of waiting for the repair of our beloved vehicle in a car workshop - 60-80 years ago. However, it was not just the diesel hall that was preserved and reinterpreted; a ‘gap’ slashes through the old building complex making way for the adventure-train and nostalgia line. The museum’s building resembles an interchangeable rail system. The lower level consists of straight, parallel blocks bridged together by slanted passages a storey above, which also serve as exhibition space and a passage to the hall. On the main square of the museum the tram and railway lines meet, so the rust zone of Pest is transformed into a suburban railway station with a direct connection to the city centre.

Projektnév New Museum of Transport Design Contest
Program museum
Tipológia public
Helyszín Budapest
Év 2018 - 2019
Státusz restricted design competition
Méret 47 423 m2
Megrendelő The Hungarian Museum of Science, Technology and Transport
Csapat Katalin Csillag, Zsolt Gunther, Gábor Kállay (project leader), Zsófia Hoffmann, Lilla Horváth, Kristóf Szabó,
Képek 3h architecture, Whitebox visual