Villa

The main inspiration for this building was the materiality and the archetypal form of the Balaton Uplands. The presence of reed on the lakeshore and - nowadays increasingly rare – as thatched roof material reveals an organic connection between nature and the built environment. The typical features of the landscape are wine cellars that stand with their pitched roof perpendicular to the hillside. One fundamental question of the design process is, whether this infinitely simple and logical form can be placed in a different context. The motif of the wine cellar was reinterpreted and developed into a clean structure with three sections: the lower part sunk into the ground (consisting stones from the surrounding hillside), the middle section is glass, and the composition is completed by the reed thatched roof that appears to float freely above it. The building turned away from its normal position, its longitudinal axis parallel to the contour lines. However, the length of the building is relativized by the fact that it does not look like a building, but rather a surreptitious reptile reed on a hillside. The architectural reinterpretation of wine cellars on Balaton Uplands results in the design of a moderate trichotomous structure. The lower area, located partly under the ground is covered by a transparent glass strip; the final part of the composition is a thatched roof hovering above the ground.

Projektnév Detached house in Balaton-felvidék
Program villa
Tipológia residential
Helyszín Lovas
Év 2012
Státusz design
Méret 361 m2
Megrendelő private
Csapat Katalin Csillag, Zsolt Gunther, András Bartha, Zsombor Fehér, Anna Sára Kiss, Tamás Németh, Orsolya Pataj,
Képek 3h architecture